Hoe werkt Finecto+ voor kippen met bloedluis?

De Finecto+ methode bestaat uit een combinatie van de bloedluistest, de Finecto+ PROTECT spray en Finecto+ ORAL voor door het voer en sinds kort is daar de drinkwatertoepassing Finecto+ SOLUTION aan toegevoegd. Alleen door de uitwendige en inwendige producten te combineren bereik je de bloedluis zowel in het hok als op de kippen zelf. Met de Finecto+ methode is bloedluis onder controle te krijgen. Het is geen bestrijdingsmiddel, dus verwacht niet dat alle bloedluizen binnen een paar dagen dood zijn. Hoe dit precies zit leggen wij uit in dit artikel.

Waarom de combinatie van de producten zo belangrijk is

De bloedluis onderscheiden we in drie stadia: de eitjes, de net uitgekomen larven en de volwassen bloedluizen. Op de foto hierboven kun je goed het verschil zien. De witte puntjes zijn de eitjes, de witte luizen zijn de larven en de rode luizen zijn de volwassen bloedluizen. In het hok zit 35% bloedluiseitjes, 20% larven en 45% volwassen bloedluizen. Met de spray bereik je alleen de larven, dat is dus maar 20% van alle bloedluizen. Met het voedingssupplement bereik je de volwassen bloedluizen, dat is 45%. Zou je maar één product gebruiken, dan bereik je dus maar een klein deel van alle bloedluizen.

De Finecto+ methode bestaat uit vijf producten: een bloedluistest, voedingssupplement, drinkwateradditief, hokspray en badzand. Bekijk ze hieronder.

Finecto+ TEST

Heb je nog geen bloedluis? Dan is het verstandig om een bloedluistest onder de zitstokken te hangen. Zo weet je wanneer er bloedluizen in het hok zitten en ben je op tijd met behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller je er ook weer vanaf bent. Maar ook als je al wel bloedluis hebt is het goed om een bloedluistest op te hangen. Bloedluis is namelijk een hardnekkig probleem. Om van bloedluis af te komen moet je echt heel consequent en volhoudend zijn in de behandeling. Er bestaat helaas geen oplossing waarbij je er in een week tijd helemaal vanaf bent. Dit omdat bloedluiseitjes nog een jaar later kunnen uitkomen. En dan begint het weer van voor af aan. Door een bloedluistest onder de zitstok te hangen weet je of er weer nieuwe bloedluiseitjes zijn uitgekomen en of je dus opnieuw moet beginnen met behandelen.Finecto+ ORAL – voor door het voer

Met Finecto+ ORAL bereik je de bloedluizen die bij de kip bloed zuigen. Finecto+ ORAL is een aanvullend diervoeder op basis van kruiden en etherische oliën. Het is een poeder dat over het voer gestrooid dient te worden. De kruiden en etherische oliën worden vervolgens in de bloedbaan opgenomen en via de huid uitgescheiden. Bloedluizen kunnen het bloed met de kruiden niet meer omzetten in nieuwe eitjes. De cyclus van de bloedluis wordt onderbroken. Echter gaat maar 45% van alle bloedluizen naar de kip toe om bloed te zuigen. De net uitgekomen larven en eitjes nog niet. Daarom dient Finecto+ ORAL altijd gecombineerd te worden met de spray. Want met de spray bereik je de jonge bloedluizen wel, maar de eitjes niet. De eitjes bereik je met een hogedrukspuit.
Finecto+ SOLUTION – voor door het drinkwater

Finecto+ SOLUTION is een toepassing voor door het drinkwater op basis van verschillende kruiden zoals echinacea, oregano, cynorrhodon en giseng. Het dient gecombineerd te worden met Finecto+ ORAL voor het beste resultaat. Kippen krijgen vaak niet de juiste dosering binnen als ze naast het voer ook nog groentes of wormen gevoerd krijgen. Andersom geldt dit ook voor het drinkwater want veel kippen drinken niet alleen uit de waterbak maar ook uit plasjes regenwater. Daarom dient Finecto+ ORAL gecombineerd te worden met Finecto+ SOLUTION voor een optimale bescherming.Finecto+ PROTECT – bereikt de jonge bloedluis in het hok

Finecto+ PROTECT is een plakkende spray met kleine deeltje siliciumdioxide erin. Wanneer jonge bloedluizen over de ingesprayde oppervlakte lopen, zullen zij hun buikje openschuren en uitdrogen. Zo worden ze bereikt voordat ze naar de kip toe gaan en nog geen eitjes kunnen leggen. Bloedluis heeft namelijk bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het is belangrijk dat de de weg in gesprayd wordt die de bloedluis aflegt van zijn schuilplaats naar de kip toe. Spray ook de zitstok en de poten van de kippen in omdat bloedluis altijd via de poten omhoog loopt. Heeft u een groot kippenhok? Doe het Finecto+ mengsel dan in een drukspuit. Dit is makkelijker sprayen.Finecto+ BATH – preventief tegen bloedluis

Finecto+ BATH is gemaakt van micromineralen met een korrelgrootte van 0,09mm dat uit natuurlijk gesteente gewonnen wordt. De korrelgrootte is juist belangrijk als je stofbadpoeder wilt inzetten om bloedluizen te weren. Wat je wilt is dat er een uniforme korrelgrootte is en dat deze niet te groot is. Hoe kleiner, hoe beter ze tussen de veren hechten van de kippen. Finecto+ Bath heeft een uitdrogend effect op bloedluis. Finecto+ BATH en diatomeeënaarde hebben eenzelfde werking, namelijk uitdrogend. Echter is de werking van het mineralenpoeder breder. De mineralen in Finecto+ BATH zijn namelijk eetbaar voor kippen, zeker bij een kalk tekort. Mineralenpoeder heeft ook een reinigende en verzorgende werking op de veerbasis.


Voor meer info: www.finecto.com/nl-nl/blog/hoe-werkt-finecto-voor-kippen-met-bloedluis/